Către fiul meu

Către fiul meu

Nu cunosc totul despre viață, dar ceea ce am reușit să adun este al tău, necondiționat. Îți dăruiesc azi o bună parte din ce am învățat, din ce am adunat. Înțelepciunea ta va alege din darurile mele ce ți se potrivește, iar lipsa de experiență va refuza lucruri de mare preț doar pentru că ți se vor părea amare.
Nu te descuraja, o faci degeaba. Vei merge mai departe oricum, cu sau fără aceste daruri.

Viața este un schimb permanent de bunuri. Dacă este vorba despre bunuri materiale, numim acest schimb comerț: dai ceva în schimbul a ceea ce primești, sau pentru a primi. Când vine vorba despre prietenie, cuvântul “comerț” este urât de oameni! Este considerat înjositor, dar asta nu îl face să dispară. Această indignare este doar expresia unei iluzii care nu are puterea de a schimba nimic, ceva zadarnic și fără valoare practică. Comerțul există de la facerea omului.

Străinii fac comerț, prietenii se împrumută (și cu și fără ghilimele) unii pe alții. Împrumutul este și el tot comerț, dar fără monedă de schimb – un troc. Dar prietenia trebuie să se distingă cu ceva de celelalte relații, și atunci cuvântul comerț este înlocuit, pentru că nu sună bine. Se vorbește chiar de o “dăruire necondiționată”. Ăsta e un lucru frumos, dar utopic.
Dacă nu crezi ce-ți spun, încearcă pentru un timp să primești fără să dai, să accepți invitații fără să inviți și încurajări fără să ai cum răspunde printr-o răsplată oarecare…

Nu există prietenie veșnică; atunci când schimbul de beneficii încetează, moare și prietenia. Deci, dacă vreodată ești cu adevărat gol și înfrigurat, nu te duce la prieteni – îi vei pierde și e păcat.
Dacă nu o supraevaluezi, prietenia e frumoasă și necesară.
Leagă-ți rănile singur! Nu e nimeni dator să facă asta în locul tău…

Singurele clipe de viață în care comerțul nu se aplică sunt cele trăite lângă părinții tăi și lângă soția ta (doar dacă ai găsit fata potrivită). Aceste ființe sunt singurele care se bucură de tine, nu de ceea ce le oferi. De aceea dragostea dintre părinți și copii ține până la moarte și chiar dincolo de ea, iar căsătoriile se desfac de multe ori la fel de ușor cum se fac.

Vorbeam de fata potrivită și te întrebi probabil de unde vei ști care e aceea.
Uite ce cred eu:

Te vei întâlni și vei ieși cu mai multe fete.
Vei merge alături de cele care au citit foarte multe cărți și țin neapărat ca tu să știi asta. Vor insista pe acest subiect și de obicei vor spune “eu vreau doar un prieten”, vor dezlipi sufletul de trup și vor numi spiritul singura valoare adevărată. Dacă tu crezi că sunt sincere, uită-te la gesturile lor, la limbajul trupului cel “inexistent”…
Cine rupe sufletul de trup este fie inconștient, fie nesincer, deci treci mai departe. Asta e o capcană, e pierderea celor mai frumoase clipe de viață.Cel mai probabil, pentru ele nu ești decât o oglindă în care-și aranjează părul, culisele în care își dreg glasul, și nu pentru tine fac toate astea. O fac pentru un alt băiat (sau gen de băiat), pe care de cele mai multe ori îl vorbesc de rău, lăudându-te pe tine.
O asemenea fată nu este a ta, și nici nu trebuie să-ți pară rău – se va dărui cui i se potrivește. Tu ești doar o repetiție pentru spectacolul vieții ei.

Într-o zi însă, vei merge alături de o fată, una care a citit și ea foarte multe cărți. Dar ea va crede că tu ești cea mai frumoasă carte din viața ei și se va lipi de tine cu tot ce este ea, suflet și trup deopotrivă.
De câte ori poți, privește-o în ochi. De câte ori ai ocazia, ține-o de mână. Dacă privirea ei este un val de blândețe care se contopește cu tine, dacă mâna ei ți se abandonează sincer, firesc și total, ai mari șanse să fie EA.

Nu o răni, nu-i irosi clipele de viață. Fii bun cu ea căci așa ești bun cu tine – sunteți o singură ființă.

După ce o vei descoperi pe EA, vei face greșeli. Nu te pot ajuta, chiar dacă și eu le-am făcut la timpul meu.
Aceeași greșeală are semnificații și leacuri diferite pentru fiecare.

Dumnezeu este în tine, iubește-L deci și ai încredere.

Categorii: Gânduri

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.